De koning van zeven dagen

Paperback | 21,5 x 14 cm | 340 pagina’s | tientallen foto’s | Nederlandse taal | Uitgeverij van Praag (UVP), 2022 | ISBN 9789049026219 | € 24,50

De koning van zeven dagen – de opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor vertelt voor het eerst het ware verhaal achter het vermeende genie Johannes Wardenier aka de Sfinx van Wolvega. De auteur, onderzoeksjournalist Paul Schilperoord, verrichtte jarenlange research in deels moeilijk toegankelijke archieven, van Friesland tot Brabant, evenals over de grens. Het resultaat van deze zoektocht leest als een avonturenroman, nochtans is alles waar gebeurd.

Johannes Wardenier werd op 1 november 1934 wereldnieuws. Zijn uitvinding van een brandstofloze motor zou voor goed een einde maken aan de dominante positie van de olie-industrie. Grootse plannen werden onthuld voor fabrieken in Wolvega en Amsterdam. Zeven dagen lang was Wardenier onaantastbaar, daarna werd hij afgevoerd naar een zenuwinrichting. Zijn revolutionaire uitvinding kwam niet tot wasdom en de jong overleden Wardenier bleef voor altijd een mysterie.

Bestonden de motor en de investeerders alleen in zijn fantasie? Zag het grootkapitaal in Wardenier een bedreiging voor hun machtspositie? Waarom repatrieerde Philips Wardenier in 1944 uit een Duits tuchthuis?

Tot op de dag van vandaag roept de naam Johannes Wardenier emotionele reacties op. Er zijn believers die in hem een briljante, miskende uitvinder zien die de oplossing voor een duurzame energievoorziening in handen had.

Liggen het prototype van zijn motor, de ontwerptekeningen en het patent in de kluis op het hoofdkantoor van Philips te Eindhoven? Is Wardenier afgekocht, gesaboteerd of mogelijk zelfs vermoord? Feit is dat het verhaal na de dood van Johannes Wardenier mythische proporties heeft aangenomen.

Dit rijk geïllustreerde boek sluit af met een beschouwing van Inge Schilperoord – forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum en auteur van de romans Muidhond en Het licht in de stad – over de psychische gesteldheid van Johannes Wardenier.

De media over De koning van zeven dagen

Theo Klein in het Friesch Dagblad (1 november 2022):

Wie het boek De koning van zeven dagen van Paul Schilperoord leest, ziet al een Netflixserie als The Dropout in wording.

Freek van Leeuwen in AutoWeek Classics, nummer 13, december 2022:

Journalist Paul Schilperoord geeft in zijn nieuwe boek over de Wardenier-motor een uitvoerig en feitelijk relaas van de gebeurtenissen rond de jonge ‘uitvinder’ en ontrafelt daarmee een hardnekkige mythe. […] Er zullen altijd mensen zijn die geloof willen hechten aan dit soort verhalen. Maar wie dan ook maar een beetje kritisch wil nadenken, kan in het boek van Schilperoord nu precies volgen hoe je een mythe ontrafelt.

Thijs Kramer in Den Haag Centraal (22 december 2022):

Schilperoord doet er minutieus verslag van, alles op basis van uitputtend onderzoekswerk. […] geen bron is onbenut gelaten. Het lijkt een vermakelijk, onschuldig geval, deze geschiedenis van een pathologische leugenaar. Maar vooral de dynamiek die ze teweegbracht is interessant en actueel. […] Er is maar een korte verkenning op internet nodig om op een website te stuiten waar Wardenier nog steeds voor een miskend genie wordt gehouden. In warrige teksten vol taalfouten, complotten en met een flinke dosis antisemitisme worden de waanbeelden die ontsproten zijn aan de pathologische aandoening van Johannes Wardenier gekoesterd. Giftig en sneu tegelijk. Geen partij voor het uitmuntend gedocumenteerde en aantrekkelijk geschreven boek van Schilperoord.


About

As an independent professional I tell the stories behind technical innovations and scientific discoveries. I immerse myself into the subject matter and support organizations develop their content marketing approach.

Verschenen in 2022